Com va treballar la redacció d’informatius el dia dels aiguats sobre Barcelona

Dijous a la tarda, una tromba d’aigua sobre Barcelona col·lapsa els serveis més bàsics, entre ells algunes línies del metro. L’incident més destacat és la caiguda d’un mur a l’estació de Verdaguer, afortunadament sense conseqüències.

BTV té diversos equips de redactors voltant per la ciutat. Un d’ells arriba a la porta de l’estació de Verdaguer i es troba amb l’estació tancada. Un teletip de l’agència EFE confirma el despreniment a l’estació amb un ferit lleu. Aquest twitt de @kadurry ens dóna la primera alerta.

kadurry

Per increïble que sembli hi ha una usuària amb càmera de vídeo que ha enregistrat el moment del despreniment i l’ha penjat al Youtube només dues hores després de succeir.

Un cop més parar atenció a la gent que seguim al Twitter ens permet obtenir un material molt valuós. De mica en mica, els periodistes del digital incorporem a la redacció única aquesta manera de treballar que suma als mecanismes convencionals:  hores d’ara cap professional desestima el Twitter com a font d’informació: l’Infovespre i les Notícies de les 10 de BarcelonaTV son els primers en recollir les imatges.

BTVNOTÍCIES.cat: Cau una paret a l’estació de Verdaguer

Aconseguim contactar amb Isabel Cruz, la persona que ha enregistrat les imatges. Li expliquem que el seu material ens ha estat de gran ajuda. La seva resposta:

“Me n’alegro que pugui haver complementat la informació i gràcies per la referència.”

Una resposta que crec que ens hauria de fer reflexionar: no només ens facilita un material d’indubtable valor periodístic (quants professionals no haurien donat el que fos per signar unes imatges així?); a més està contenta que ens hagi estat útil per complementar la notícia i ens dóna les gràcies per enllaçar-la. !!!

Aquesta resposta crec que ens està dient: “si els periodistes tractem correctament les persones obtindrem el mateix tracte cap a les redaccions i els mitjans.” Si creem complicitats, les possibilitats de saber el que passa a la ciutat es multipliquen exponencialment. Un exemple són la quantitat de fotografies de la pluja que van rebre en Marcos, en Manel i la Sarai, la gent de @btvmeteo

En ocasions la nostra feina ha de ser acompanyar, contextualitzar i contrastar tot aquest material (efectivament el despreniment era autèntic com vam comprovar unes hores més tard en persona… )

escales

A les recents jornades de la Penedesfera es va fer famosa l’expressió “bloggers: periodistes o intrusos?” En parlen d’això articles de’n Xavier Güell o la Sílvia Cobo. L’experiència professional d’aquest dijous ens referma en el que ja crèiem: beneïts “intrusos”.

Rafel Luján

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: