L’equip de BTVNOTÍCIES (VI): Aleix Cabrera

Quan el febrer de 2010, el programa de debat de BTV “Els uns i els altres” va decidir comptar amb una taula fixa de col·laboradors, les tasques de producció (entre les quals hi ha la cerca de convidats) van minvar considerablement i al productor, jo mateix, se li va plantejar: “què fem amb el teu horari?” No vaig tenir-ne cap dubte. M’agradaria integrar l’equip del BTVNotícies, vaig comentar, perquè tenia ganes de participar d’un dels projectes més nous i, perquè no dir-ho, innovadors de la casa. Era alhora l’oportunitat de treballar amb un equip ple d’idees i d’il·lusió, encapçalat pel Rafel Luján, i alhora endinsar-me en això que una part del sector periodístic es mira encara amb incredulitat i reticència, el periodisme 2.0.

Després de cinc anys a BTV (com a redactor ENG a l’Infodia, primer, i a l’Infonit, després), l’empresa m’oferia una proposta “combinada”: compaginar tasques de producció a “Els uns i els altres”, ara “El debat de BTV”, i treballar al BTVNotícies i a l’Infodia els caps de setmana. Totes dues opcions m’han permès aprofundir en les tasques de gestió de comunitats, mirar d’establir un “feedback” amb l’audiència i escoltar la seva veu a través de canals diversos, en el cas del programa, el blog, Facebook i Twitter, i en el cas de BTVNotícies, e-mails, comentaris al web i sobretot Twitter.

L’equip de cap de setmana no és massa gran i estem ben avinguts. Tampoc hi ha massa gent als estudis de BTV. Això vol dir que es treballa molt a gust i facilita la feina. L’equip del BTVNotícies de dissabte i diumenge és encara més petit: la Núria Llabina, l’estudiant en pràctiques (ho ha estat la Meritxell Hernández, ara comptem amb el Benja) i jo.

La Núria i el Benja revisen teletips, correu electrònic i “twits” només arribar.

Tres jornades històriques per a un periodista 2.0

En aquests sis mesos de feina, recordo jornades especialment atractives des del punt de vista periodístic. La nevada del 8 de març de 2010 no puc comptar-la perquè la vaig viure com a productor d'”Els uns i els altres”, muntant imatges del caos de transports a la ciutat i les declaracions de la gent del carrer, mentre en Rafel Luján i el seu equip es bolcaven a informar via Twitter, un canal que arribava allà on no semblaven poder fer-ho els mitjans tradicionals. En canvi, sí que vaig viure el Sant Jordi, en què BTV va emetre en directe els “twits” que arribaven sota el “hashtag” #SantJordi i #recomanoelllibre.

El segon dia a recordar va ser la manifestació del #10J contra la sentència del Tribunal Constitucional. En aquesta ocasió, el company Albert Muñoz em va donar l’oportunitat de viure aquesta jornada històrica i d’informar-ne des del lloc dels fets mitjançant una Blackberry, via Twitter, però el volum de transmissions i probablement els inhibidors de senyal de la policia van dificultar la feina i, ho confeso, vaig quedar un xic decebut.

#Diada 2.0

BTV ha fet enguany una cobertura extensa de la Diada. D’una banda, amb les cròniques i reportatges dels companys de l’Infodia, que durant tot el dia van recórrer els punts més concorreguts de la ciutat per enregistrar l’ofrena floral al monument de Rafel Casanova, les reaccions de la gent que s’ho havia de mirar a 300 metres de distància, l’ambien festiu al passeig Lluís companys, l’acte central al parc de la Ciutadella o la manifestació independentista de la tarda, entre d’altres. Durant l’informatiu, Vanessa Petit va donar pas a l’Eva Arderius que, en directe, explicava com transcorria la jornada. Mentrestant, a la redacció del BTVNotícies, en Rafel Luján i la Meritxell Hernández seguien fil per randa tot allò que la gent comentava a través de les xarxes socials, a més de fer, refer i actualitzar la informació a mesura que entraven teletips, comunicats, imatges o trucades de companys. Però la cobertura no acabava aquí… també vam voler informar-ne a peu de carrer, minut a minut, via Twitter.

Durant l’ofrena floral a Casanova “twitegem” imatges i titulars del que està passant.

La #Diada d’enguany (i faig servir el “hashtag” de Twitter, perquè amb això vaig treballar) em va ajudar a treure aquella espineta del #10J. Aquest cop, sí que vaig poder “twittejar” fotografies i comentaris de l’ofrena floral al monument de Rafel Casanova, dels preparatius i la festa a l’Arc de Triomf i el parc de la Ciutadella, i de la manifestació independentista. L’equip del BTVNotícies vam aplaudir cada comentari que arribava dels lectors. Vam sentir que la nostra tasca era valorada i útil.

El “feedback” amb el lector és constant i ajuda a fer millor la feina diària.

Personalment, vaig sentir que cobria un acte d’una manera diferent i nova, a jutjar per la mirada curiosa dels altres periodistes, equipats amb càmeres de vídeo i de fotos, i ordinadors portàtils. La meva mirada, en canvi, era de plena satisfacció.

Aleix Cabrera Curto
acabrera[at]btv.cat
@adosc

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: