Sobre #Castelldefels

Twitter ha tornat a jugar un paper important en la informació i l’anàlisi compartida d’un fet rellevant, com és l’atropellament d’una trentena de persones la nit de la revetlla de Sant Joan a l’estació de Platja de Castelldefels. Primer va ser el mitjà pel qual moltes persones es van assabentar del fet i van expressar la seva perplexitat i la seva solidaritat amb els familiars i amics de les víctimes. Algun twittaire intentava esbrinar-ne la identitat, però no ho aconseguia perquè el procés d’identificació és lent i les dades s’han donat a conèixer amb comptagotes. En tot cas, sembla que la informació disponible havia de córrer més pel Twitter que no pas pel Facebook.

A la tarda del dia de Sant Joan, els mitjans ja havíem informat abastament de l’atropellament, la tasca dels serveis d’emergència, el trasllat dels cadàvers, l’inici de les investigacions… Alguns van voler mostrar la tragèdia en imatges i hi havia usuaris que ho criticaven. Afortunadament, cap mitjà ha publicat fotos de les fragmentades restes dels cadàvers, però sí s’han pogut veure molts dels sacs en què eren transportats. No em sembla censurable, tot i que –com deia @marti_bou– depèn del tractament que se’n faci. En @davidguerrero, un jove periodista que va passar la nit a Castelldefels explicant el succés a Público, criticava la difusió –certament innecessària- d’un vídeo domèstic enregistrat just després de l’accident. Des de Mataró, @npini també lamentava la imatge –potser més justificada des del punt de vista periodístic- d’un pare plorant la mort del seu fill.

L’altre debat a l’entorn d’aquesta notícia ha estat si les víctimes de l’accident podien ser qualificades d’imprudents per creuar les vies. Segons el periodista i president de la Fundació ESCACC, @alexgutierrez, fer-ho es va convertir en un tabú per als mitjans (no pas per a bloggers i twittaires [1] [2] [3] [4] [5]). En canvi, el director de l’Agència Catalana de Noticies, @saulgordillo, parla de prudència necessària. El conseller Nadal va esquivar expressament la paraula imprudència, però el ministre Blanco sí la va fer servir i el cònsol de l’Equador ho ha lamentat. Certament, no serà fàcil per als familiars de les víctimes assumir que van ser els responsables de la seva pròpia mort. Però els esforços d’alguns mitjans per exigir responsabilitats als polítics no sembla que hagin de servir per gaire en aquest cas. Encara menys apuntar cap al maquinista del tren, que s’inclou més aviat en el capítol de víctimes que no pas en el de responsables.

El millor que es pot extreure de tota aquesta experiència és que segurament, com a mínim durant els propers mesos, ningú tornarà a creuar per sobre d’una via [rectifico: avui mateix una dona ha estat multada per creuar les vies a la mateixa estació!]. Almenys quan es pugui evitar, perquè també és cert que no sempre hi ha una alternativa.

Twitts amb la paraula clau #Castelldefels.

BTVNOTÍCIES no ha partcipat tant com en anteriors ocasions de la cobertura 2.0 de la notícia de l’accident. En un dia festiu, amb menys efectius disponibles a la redacció, vam entendre que la prioritat era explicar tots els fets de forma rigorosa i ordenada. En aquest cas, la informació havia de ser més unidireccional, perquè no s’han detectat usuaris de Twitter entre els testimonis de l’accident ni entre els amics i familiars de les víctimes. I pel que fa al debat sobre la cobertura mediàtica, evidentment nosaltres no hi participem, a no ser que sigui per respondre qüestions o crítiques a la nostra pròpia informació, que en aquest cas no es van produir.

Albert Muñoz
albert[arroba]btv.cat
@albert08950

Etiquetes: , ,

4 Respostes to “Sobre #Castelldefels”

 1. Titulars com a joc de miralls | Retalls d’asfalt Says:

  […] Sobre #Castelldefels, al blog de redacció a BTV Notícies. > Tabú, al blog d’Àlex Gutierrez a Escacc. > […]

  • Nettie Says:

   Pour moi “The Very Thought of You” c’est la quintessence de Billie ; elle expose son cÅ“ur, mais dÃemacitel©nt, sur un coussin en velours. Quand elle chant “I see your face in every flower” je peux presque sentir l’odeur des gardénias dans ses cheveux.

 2. segur? Says:

  “Afortunadament, cap mitjà ha publicat fotos de les fragmentades restes dels cadàvers…”. Segur? Mireu a sobre les vies… http://www.lavanguardia.es/premium/publica/publica?COMPID=53952466056&ID_PAGINA=1810072&ID_FORMATO=9

  • Indy Says:

   Except for one abandoned ranch we called the rat house on the oceanfront in Deal collapsing there was no damage to homes in Allenhurst and Deal but for some roof shingles missing and a few trees down. Both towns are perched on bluffs. Th7e;&#821res a reason many homes there are over one hundred years old. I was getting real time pictures of the storm from my oceanfront friend who never left her huge picture window facing east. Over 100 year old stucco house with Spanish tile roof, nothing moved.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: